Hur du väljer rätt TA System- och varför det är viktigt

I en värld där snabbhet och effektivitet är avgörande för framgång inom e-handel och detaljhandel, spelar transportadministrativa (TA) system en allt viktigare roll. Dessa system transformerar sättet företag hanterar sina leveransprocesser – från bokning av försändelser till utskrift av fraktsedlar och spårning av leveranser. Genom att effektivisera och automatisera leveranshanteringen erbjuder TA-system en möjlighet för företag att inte bara spara tid och pengar, utan även att förbättra kundnöjdheten och stärka kundlojaliteten. Denna bloggpost syftar till att ge dig en djupare förståelse för vad ett TA-system innebär, dess betydelse för din verksamhet, och hur du kan navigera i valet av rätt system för att möta just dina affärsbehov. Vi kommer att utforska de fundamentala fördelarna med att implementera ett TA-system, viktiga överväganden vid val av system, och hur en sådan lösning kan revolutionera din leveransprocess.

 

Vad är ett TA system 

Ett TA system är ett system som hjälper företag att hantera och effektivisera leveransbokningsprocessen, från att boka försändelser till att skriva ut fraktsedlar och spåra leveranser. Med ett TA-system kan företag effektivisera och automatisera sin leveranshantering, spara pengar och ge bättre kundservice.   

I den här bloggposten kommer du få en bättre förståelse om vad ett TA system är, varför det är viktigt och hur du hittar rätt system för just era affärsbehov. 

Varför är ett TA system viktigt

Om du jobbar inom e-handel så vet du nog hur omständligt det kan bli med leveransbokningar. Allt från att hantera och spåra ordrar, till fraktetiketter, organisera och att skicka iväg kollin till kunderna i tid. Att många väljer att använda sig utav ett TA system (Transportadministrativt system) för att ta hand om leveransbokningsprocessen är därför inte svårt att förstå. Ett bra TA system kan hjälpa företag genom att hantera och automatisera hela leveransbokningsprocessen

Fördelarna med ett TA system för e-handel 

Låt oss börja med att förklara vad ett TA system är. Som namnet antyder är ett TA system ett system som hjälper dig att effektivisera hela din leveransprocess. Detta innebär att du kan spara tid och pengar genom att automatisera mycket av arbetet som är förknippat med frakt och hantering av beställningar – såsom att spåra beställningar, schemalägga leveranser och hantera returer.  

Flera fördelar 

 • Ökad kundnöjdhet: Ett TA system kan hjälpa ert företag med att leverera era beställningar i tid, vilket ökar både kundnöjdheten och kundlojaliteten.
 • Spara tid och minska kostnaderna: Minska kostnaderna och öka effektiviteten med ett TA system genom att minska arbetskostnaderna för manuella arbetsuppgifter och kostnader förknippade med felaktiga leveranser.
 • Datadrivna beslut: Ett TA system kan spåra all data från era leveranser, orderstorlekar och kundplatser för att kunna ta bättre, datadrivna beslut och sticka ut bland konkurrenterna.

Hur du väljer rätt TA system 

Att välja rätt TA system kan till en början kännas som en omtumlande uppgift. En bra startpunkt är att fråga er dessa frågor: 

 • Vad för typ av produkter säljer ni? 
 • Hur vill era kunder få varorna levererade? 
 • Hur många ordrar behandlar ni per dag? 
 • Hur skickar ni ert gods? (tex. pall eller styckvis) 
 • Hur många anslutna transportörer har ni? 

Dessa frågor hjälper er att förstå vad för typ av TA system som är bäst för er, utan att ni slösar tid och pengar på att gå igenom alla alternativen på marknaden. Ett mindre företag som inte behandlar många ordrar behöver inte satsa på ett stort system, medan det systemet precis är det som ett större företag behöver. Det är därför det är så viktigt att förstå vad det är som just ert företag behöver. 

En annan viktig fråga att tänka på är vad för typ av produkter det är ni säljer. Är det matrelaterade produkter med speciella krav på exempelvis kyld transport? I så fall behöver ni även tänka på denna aspekt när ni väljer ert TA system. 

TA System - Aim'n
Läs om hur Aim’n övervann sina lagerutmaningar med IMI GO!

TA funktioner och hur ni effektiviserar era företagsbehov. 

Ett TA system ska som sagt effektivisera ert företags transportbokningar och förenkla er vardag. Några utav de valigaste TA funktionerna är: 

 • Automatisering av fraktsedlar 
 • Orderspårning 
 • Integration med andra system 
 • Boka och hantera flera olika transportörer 
 • Förse kunderna med uppdateringar om deras order 

När det kommer till att välja rätt så finns det ingen universal lösning – ni måste ta er tiden att utvärdera era specifika affärsbehov och avgöra vilka funktionaliteter just ni behöver. När ni väl har kommit fram till vad ni behöver är det äntligen dags att ge er ut på TA systems shopping! 

Integration av TA system 

Att kunna integrera ert TA system i era befintliga system är en avgörande faktor för e-handelsföretag. Integrationen innebär att ni kopplar ihop era system så som ert lager– och orderhanteringssystem för att synka flödet av data mellan systemen. På det här sättet kopplar ni ihop er logistikkedja och delar data i realtid för att effektivisera processer minimera felsändningar och undvika förseningar.  

Genom att integrera ert TA system till era befintliga system automatiserar ni er leveransbokningsprocess för att spara tid och pengar, samt öka kundnöjdheten.  

För att spara kostnader och få processerna att löpa smidigare har IMI GO! kombinerat sitt lagerhanteringssystem med sin TA-lösning. Detta innebär att företag kan dra nytta av båda systemen samtidigt. Det innebär också att integration inte behövs, vilket gör att dataflödet mellan de två systemen blir smidigare och de totala kostnaderna minskar. Läs mer om IMI GO! här.  

TA system

Jämför kostnaderna 

När du fått en bättre bild av vad ert företag behöver är det dags att börja tänka på det viktigaste – kostnaderna. 

Som e-handels- och detaljhandelsägare älskar vi alla en bra deal. Men att hitta ett TA system som både passar in i er budget och samtidigt erbjuder alla funktioner ni behöver är inte en enkel uppgift. Med så många alternativ på marknaden är det viktigt att jämföra olika prismodeller och hitta den som fungerar bäst för ditt företag. 

Vissa system erbjuder en månadsavgift, andra tar en fast avgift per leverans. Det handlar om att hitta det rätta förhållandet där funktionalitet möter prisvärdhet. IMI GO! är nordens mest prisvärda system för både TA och WMS lösningar i samma system. Läs mer om IMI GO! här 

Sammanfattning 

Ett TA system är ett viktigt verktyg för alla e-handels och detaljhandelsföretag. Med ett TA system effektiviserar ni era leveransprocesser, ökar kundnöjdheten och minskar kostnaderna. För att hitta ett TA system som passar er behöver ni först fastställa era affärsbehov för att förstå vilka funktionaliteter ni behöver. Därefter är det dags att jämföra kostnaderna för att hitta den prismodell som passar er bäst.  

IMI GO! är ett TA och en WMS lösning i ett och samma system, speciellt framtaget för e-handel och retail. Läs mer om hur IMI GO! kan hjälpa er med era leveransprocesser. 

Några av IMI's kunder