IMI Supply Chain Solutions

Tokmanni

Tokmanni är Finlands ledande lågpriskedja med ett brett sortiment, med nästan 200 butiker över hela landet som betjänas av över 4000 anställda. Företaget har byggt upp ett starkt rykte för att erbjuda bra valuta för pengarna till sina lojala kunder, i kombination med ett fast åtagande för hållbarhet och bästa praxis för anställda.

Tokmanni

Nationell återförsäljare uppnår 20% ökning i e-handelseffektivitet med IMI WMS

Att arbeta nära med rätt automationspaket och en betrodd mjukvarupartner kan ge snabba och omfattande fördelar för lager som vill effektivisera sina processer. Vissa företag känner sig nervösa inför ordet ”automation”. De föreställer sig hundratals robotar, inga människor i sikte och skrämmande initiala kostnader.

Den goda nyheten är att lagerautomation handlar om mycket mer än bara robotar. När systemen väljs noggrant för att passa dina specifika affärsbehov, kommer automatiserade system som leds av den senaste Warehouse Management Software (WMS) att framtidssäkra ditt företag samt förbättra din produktivitet. När du lägger till den hastighet och tillförlitlighet som krävs av snabbt växande e-handelsföretag, ökar värdet av sådana WMS-lösningar ytterligare.

Ett bra exempel är den finska detaljhandelsjätten Tokmanni: när deras lager bytte till den senaste versionen av IMI WMS som tillhandahålls av den svenska logistikspecialisten IMI Supply Chain Solutions, såg de en ökning i plockeffektiviteten med 30 % och en ökning i den totala e-handelseffektiviteten med 20 %.

Tillväxtbakgrund

Logistikoperationen genomförs till stor del från ett enda lager- och distributionscentrum (DC) i Mäntsälä, cirka 50 km norr om Helsingfors. Med ett sortiment på 40 000 SKU(lagernummer) är det utrustat för att ta emot, lagra och skicka varor noggrant och effektivt till 200 butiker som sträcker sig så långt norrut som till arktiska cirkeln. När man även beaktar den hastighet och noggrannhet som krävs av det snabbt växande antalet e-handelskunder, blir rollen för den senaste lagersoftwaren avgörande, särskilt med tanke på att 50 000 SKU nu förväntas finnas i lagret till 2025.

E-handel är en nyckeldrivkraft bakom Tokmannis tillväxt. Fram till 2019 ledde en smidig respons på föränderliga kundbehov till att Tokmanni upplevde anmärkningsvärda framgångar på denna kanal, med en ökning på 43,5 % det året. År 2020 steg siffrorna igen med 124 % (pandemin var en uppenbar bidragande faktor), och ytterligare 58,7 % under 2021.

Antti Tikkakoski
Inget annat företag kunde matcha vad IMI lyckades göra för oss. Vi ser 30% förbättring i e-handelsplockeffektiviteten tack vare IMI Pack Station WMS-modul. Det motsvarar en förbättring på cirka 20 % totalt inom e-handeln.
Antti Tikkakoski
IT-produktägare, Logistic at Tokmanni

Utmaningarna

Tillväxt i denna skala belyser vanligtvis nödvändiga processjusteringar och möjligheter för att framtidssäkra verksamheten. Tokmanni-ledningen identifierade ett tydligt behov av att åtgärda vissa problem i sina plock- och packningsoperationer.

Antti Tikkakoski, IT-produktägare för logistik på Tokmanni, fortsätter historien: ”Vi var begränsade till ett maximalt antal av 24 order per plockbatch oavsett antalet rader, så vid ordrar med endast en orderrad körde vi ofta runt med nästan tomma rullburar.

Det fanns en annan utmaning att hantera, orsakad av att hantera separata äldre system. ”Vi sökte också efter konsekvens och ville eliminera effekterna av fel vid integrationer mellan systemen. Sådana fel förhindrade ibland att vi kunde packa nya order, och situationen skulle snabbt eskalera; det skulle få oss att begränsa eller stoppa plockningen eftersom vi hade begränsat utrymme för ordrar som väntade på att bli packade. Det skulle även påverka våra leveranstider.

Tokmanni-ledningen har länge haft ett pålitligt partnerskap med WMS-innovatören IMI – den svenska innovatören levererade sitt WMS-paket till den finska återförsäljaren redan 2009, vilket är ett stort erkännande av både företagens framtidsinriktade skicklighet i den tidigare ERP-eran. Efter att ha beslutat att utforska nya WMS-system sökte Tokmanni-ledningen helt riktigt anbud från flera företag, inklusive IMI.

Tokmannis logistik- och IT-team tog sig tid att utforska flera alternativ, inklusive att ersätta IMI äldre system helt och hållet. Efter att ha jämfört flera leverantörer insåg de att de redan hade den bästa lösningen för Tokmanni och valde en fullständig uppgradering av IMI WMS, framför alla andra anbud.

Utmaningarna

  • Snabb e-handelsväxt
  • Separata plock- och packningsprocesser på äldre system
  • Hastighet, effektivitet och noggrannhet är alla avgörande för att möta snabbt föränderliga kundbehov

Oöverträffad lösning

”Efter att ha granskat de funktioner vi behövde hade IMI senaste version fler tillgängliga alternativ än något annat, och dessutom skulle installation och implementering av ett helt nytt system ha varit mycket dyrare och tidskrävande. Det blev en enkel beslut till slut.”

Tokmanni-teamet är särskilt nöjt med smidigheten i packningsområdet sedan det nya systemet implementerades.

”Packstationen hade en stor inverkan på vår e-handelsplockning,” bekräftar Antti. ”Med IMI Pack Station behöver vi inte längre oroa oss för den faktiska kundordern medan vi plockar, till skillnad från det tidigare systemet. Nu kan vi plocka hela rullburar med onlinekundordrar och skanna produktens streckkod i packstationen för att bekräfta den korrekta kundordern.”

Den förbättrade effektiviteten kan mätas tydligt. ”Vi ser en 30 % förbättring i e-handelsplockeffektivitet med användningen av IMI Pack Station WMS-modul,” säger han. ”Det motsvarar en förbättring på cirka 20 % totalt inom e-handeln.”

Enheten i ett enkelkälla-system har varit ytterligare en fördel. ”Vi sökte efter felresistens genom att samla hela e-handelswebbplatsprocessen i ett system. På så sätt kan anpassningar till vilken del av processen som helst genomföras på ett enda system med en betrodd partner.”

Lösningen

  • Modulärt, konfigurerbart automationssystem
  • Integrerar automatiserad plockning och packning i ett system med en enda källa
  • IMI WMS för företag

Pålitligt partnerskap

IMI engagemang för långsiktiga partnerskap med sina kunder spelade en stor roll. Antti säger att beslutet underlättades av den tillit han och hans kollegor hade till IMI och dess representanter, inklusive den lokala konsulten Heikki Blåfield. ”Heikki har alltid varit tillgänglig för att hantera eventuella produktproblem eller anpassningar, så vi visste att IMI skulle fortsätta att hantera oss på ett mycket personligt och professionellt sätt.” En sådan nära relation är avgörande när produktutbudet är så varierat och erbjuder flexibla alternativ för att passa specifika affärsbehov.

Flexibilitet – förmågan att välja mellan olika moduler i IMI WMS-sviten och avstå från sådana som inte är lämpliga för verksamheten – var en viktig drivkraft för Tokmanni. Till exempel behövde inte Mäntsälä-lagret IMI Material Handling Integration, som stödjer delvis och helt automatiserade anläggningar. Dock Manager används för närvarande inte men kan bli en attraktiv del av framtida lösningar för Tokmanni, vilket tydligt belyser modulariteten och konfigurationsflexibiliteten som IMI-paketet erbjuder.

Programvaran är inte begränsad till en fysisk plats. Några mindre, ”satellit”-lager används nu flexibelt för att knyta samman med huvudanläggningen i Mäntsälä, särskilt under högsäsong. Dessa har nu konfigurerats med egna ID i IMI WMS, vilket möjliggör obruten kommunikation och synlighet mellan platserna. Antti Tikkakoski kommenterar användarvänligheten för IMI lagerpersonal som erbjuds av det intuitiva operatörsgränssnittet. Båda parter ser fram emot ett ännu längre och fruktbart samarbete i takt med att Tokmannis fullständiga logistikprocesser utvecklas. Antti Tikkakoski och hans team är övertygade om att IMI kommer att ha svaren på alla frågor som uppstår.

Fördelarna

  • 30% högre plockeffektivitet
  • +20% e-handelseffektivitet
  • Integrerad plockning och packning – smidigare, snabbare och mer exakt
  • Enkelkälla-system – oöverträffad felresistens
  • Långsiktigt partnerskap – där partners växer och bygger förtroende tillsammans

Några av IMI's kunder